Certifikačný proces
Sú to činnosti, na ktorých základe certifikačný orgán určí, či spoločnosť spĺňa špecifikované požiadavky spôsobilosti. Tento proces zahŕňa podanie žiadosti, vyhodnotenie, rozhodnutie o certifikácii, dohľad na recertifikáciu, používanie certifikátu a loga/značiek
Certifikácia
Začína prípravou na certifikačný audit a končí získaním certifikátu.
Environmentálne správanie
Výsledky systému environmentálneho manažérstva ktoré sa dajú merať a týkajúce sa operatívneho riadenia environmentálnych aspektov organizácie, tie sú výsledkom environmentálnej politiky a environmentálnych cieľov.
HACCP
Znamená analýzu nebezpečenstiev a metódu kritických kontrolných bodov u potravín. Od 1. 1. 2000 musia všetky fyzické a právnické osoby, vykonávajúce závažnú epidemiologickú činnosť mať splnený Potravinový kódex SR vrátane hlavy VIII - zásady správnej výrobnej praxe (HACCP). Táto povinnosť sa netýka len výrobcu potravín, ale všetkých subjektov, v ktorých sa s potravinami manipuluje. Jeho zavedením získate istotu o zdravotnej nezávadnosti Vašich produktov.
Infraštruktúra
Je systém vybavenia, zariadenia a služieb nevyhnutných na prevádzku organizácie.
Interný audit
Je to interná kontrola systému manažérstva organizácie. Slúži na objektívne posúdenie. Z hľadiska druhu ich delíme na audit systémový, procesný a produktu.
Interný audítor
Osoba ktorá je oprávnená vykonávať interné audity.
Meranie spokojnosti zákazníka
Ide o neustály a kontrolovaný zber údajov od zákazníkov, ktoré slúžia na overenie či boli organizáciou naplnené jeho požiadavky.
Nápravná činnosť
Nám slúži na neustále zlepšovanie. Je to činnosť ktorá slúži na odstránenia príčin nezhôd a zabránila ich opakovaniu.
Systém environmentálneho manažmentu (EMS)
Jeho hlavnou úlohou je zabránenie znečisteniu životného prostredia a efektívne využitie energie. Motívom na zavedenia EMS je požiadavka vedenia, ktoré týmto spôsobom deklaruje svoj záujem na neohrození životného prostredia v mieste pôsobenia svojej firmy alebo požiadavky zákazníka - odberateľa či zadávateľa výberového konania. Cieľom je zlepšiť profil organizácie k životnému prostrediu a zvýšiť dôveru v organizácii smerom k zákazníkom, dodávateľom, blízkemu okoliu a orgánom verejnej správy.Systém manažérstva
Je sústava procesov a postupov využívaných na to, aby organizácia plnila požiadavky a dosahovala svoje ciele.Systém manažérstva informačnej bezpečnosti
Tento systém je určený k ochrane informácií a teda k zvládaniu rizík, ktoré tieto informácie môžu potenciálne ohrozovať. Informácie majú pre spoločnosť veľkú cenu a musia byť teda chránené vhodným spôsobom. Bezpečnosť informácií je zameraná na veľké množstvo hrozieb a zabezpečuje tak nepretržitú činností organizácie, minimalizuje obchodné straty a maximalizuje návratnosť investícii a podnikateľských príležitostíSystém manažérsta kvality (SMK, QMS)
Cieľom je optimalizácia pracovných postupov alebo výrobných procesov so zohľadnením materiálových a časových zdrojov, očakávanej konečnej kvality produktu a predpokladaného ďalšieho rastu a vývoja firmy, toto všetko vedie k zvýšeniu spokojnosti zákazníka a úspore zdrojov vďaka zavedeniu vhodne zvolených štandardov. Je súčasťou riadenia produktu.Systém manažmentu ochrany bezpečnosti a zdravia pri práci OHSAS
Systém stanoví rizikové faktory a spôsob ich ovplyvnenia z hľadiska bezpečnosti a ochrany zdravia v celej pôsobnosti organizácie. Do systému sa pridáva množstvo predpisov a technických noriem podľa rozsahu a zamerania organizácie. Požiadavky systému sú vysoko individuálne a závisia na rozsahu pôsobnosti organizácie a sú ovplivnené hlavne technologickým zariadením organizácie. Výsledkom je zvýšenie dôvery spotrebiteľov a kontrolného orgánu. Významný je aj marketingový efekt.Životné prostredie
Prostredie, v ktorom organizácia pracuje. Skladá sa z ovzdušia, vody, pôdy, prírodných zdrojov, flóry, fauny, človeka a ich vzájomných vzťahov.